Myt 23: Fåglarna dör om de äter ris eller havregryn!

Fåglarna dör om de äter ris eller havregryn - det sväller i magarna på dem!

En seglivad myt. För vad är egentligen skillnaden mellan olika torra frön? 

Att myten är så fokuserad på ris kanske härstammar från vår risgrynsgrötstradition. Det är ju så uppenbart att det går åt sjukt mycket mjölk till väldigt lite ris när man står där och kokar. Och sen är det väl någon flicka i filmerna om utvandrarna som mår dåligt av att ha ätit torrt ris eller? Sedan hålls ju myten vid liv av alla bröllop! Varje gång det ska kastas ris är det alltid någon som upprepar den! 

Ris lika torrt som havre, havregryn, vete, solros, hampa, jordnötter eller andra frön - i avseende på vattenhalt. Att några frön är fetare gör dem egentligen inte mindre torra - det är bara som det upplevs. 

Det finns inga som helst belägg för att den här myten skulle vara sann. Fröätande fåglar har en muskelmage som är konstruerad att mala sönder torra frön. Du kan lungt slänga ut alla olika typer av frön som blivit över i skafferie till fåglarna. 

Fåglar som äter torra frön behöver få i sig mer vatten än rena insektsätare. De är vana att hitta i naturen, de kan äta snö, frost o dagg, eller flyga till närmsta öppna vatten. Det är dock väldigt trevligt att erbjuda vatten i trädgården för bad och drickmöjligheter. Till glädje för både fåglarna och dig! Vatten är ju dessutom gratis och kräver inte mark, transporter o förpackningar att få fram. Läs mer om vatten i myt 22 

Tillagd i varukorgen