Jobba med naturvårdsslåtter

Det är helt tyst, nattfjärilar flaxar yrvakna upp bland de fallande ängsblommorna. I lår, mage, rygg och armar omvandlas rågmjölsgröt o lingonsylt till kraft och koncentration projicerad på liens egg som i en rytmisk rörelse följer markens ojämnheter. Kvar blir en kort stubb och en fin sträng med gräs på vänsterkanten där varje skär avslutas. Solens första strålar avslöjar spindlarnas annars osynliga nät och en hackspett kyckar från skogen. En av de sällsynta växterna på ängen som ironiskt nog är beroende av att varje år halshuggas på detta samurajliknande vis heter just slåttergubbe, den liknar en maskros litegrann.

Varje sommar samlas slåttergubben och hans gäng för årets höjdpunkt - slåttern. Då levs lägerliv med hårt jobb, utomhusmatlagning, bad och galna upptåg. Ca 30 ha av Sveriges mest värdefulla ängsmarker slås då på uppdrag av länsstyrelser, kommuner och privatpersoner. Detta ger en svåröverträffad erfarenhet av praktisk lieslåtter och ängsvård.

Internationella mästerskap i lieslåtter Internationella mästerskap i lieslåtter Internationella mästerskap i lieslåtter Internationella mästerskap i lieslåtter Internationella mästerskap i lieslåtter Vid ett internationellt liemästerskap i Danmark 2010 deltog Slåttergubben i det vinnande svenska laget samt kom på andra plats i den individuella tävlingen genom att slå 26m 2 gräs på 30 sekunder.

Kuriosa och länkar

Lienätverket
Slåttergubben ingår i ett nätverk av seriösa och kunniga företag som pysslar med slåtter, utbildningar och försäljning. På lienätverket har också vår medlem Rune också lagt ut  handbok om lieslåtter med väldigt mycket pedagogisk och matnyttig läsning.www.lienatverket.se, lienätverket finns också på facebook med en högst levande grupp. 

Min gode vän Rune Stenholm har i mars 2015 puplicerat Liehandboken, den finns att ladda ned på https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/38535

I USA finns ett liknande nätverk – på deras hemsida finns massor att läsa.www.scytheconnection.com

Liksom i Englad där lien också haft en enorm uppsving senaste åren. http://scytheassociation.org/

Använder du det engelska ordet för lie – scythe så får du många härliga filmer på youtube, tillexempel den här http://www.youtube.com/watch?v=bFD_DdJKjT0  För att söka på knackning använd peening/peeningjigg. Motsvarande på tyska är sense /dengeln.