"En vinter är inte över förrän man har kört ett riktigt eko-rally. Jag älskar grejen att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak."
Janne Wester - Slåttergubben

Att få släppa alla världsbekymmer för en heldags skådning i fält, samtidigt som man gör miljön en tjänst och bidrar till konkret naturvårdsnytta - eko-rallyt har allt! - Robert Petersen"

Slåttergubbens vinterfågelrally 12 Feb 2022

Ung fågelskådare


Hur många arter kan man se en vinterdag?

Slåttergubbens eko-rally innebär skådarglädje, gemenskap, ekokryssning, och insamling av pengar till vårt naturvårdsarbete. Rallyt är öppet för alla i hela Sverige! 

Åhh… tänk att bara få vara ute en hel dag och fokusera på en enda sak. Och känna kroppen verkligen hinna vänja sig vid vädret ute. 2021 är det Friluftslivets år och ekorallyt blir därför ett evenemang inom det nationella friluftsinitiativet initiativet "Luften är fri"! Slåttergubben vill inspirera till ett hållbart friluftsliv för alla, oavsett förutsättningar. Läs gärna mer om Luften är fri genom att klicka här: Luften är fri! och följ olika aktiviteter och teman under året!

Man lägger det här på sin egen nivå. Vissa lägger mycket möda på planering av den smartaste rutten för att få flest arter. Andra lag tar sovmorgon, går en promenad längs ån och kanske åker på en liten busstur. Ett gyllene tillfälle att ta med barnen på ett skådaräventyr med extra krydda. Ja – du kan till och med bara ta en glutt på fågelmatningen och rapportera in 8 arter för att vara med och delta i utlottningen av värdecheckar!

Brukar du ha kameran med dig ut? Melja då gärna några bilder från rallyt till oss! Det kommer också att finnas en aktiv Facebook-tråd där man kan lägga upp bilder och berätta om lagets strapatser. 

Var rädda om naturen och varandra; Luften är fri och Covid-19

--> Slåttergubben på Facebook  

--> Ekorallyt i Friluftslivets års kalender: Ekorally - Luften är fri!

Regler

 • Rallyt pågår 00:00 - 16:00 och sker på valfri ort. Det är givetvis okej att bara skåda någon timme! 
 • Använd bara muskelkraft (cykel, skidor, skridskor, häst) och kollektivtrafik (spårvagn, buss, tåg osv).
 • Tävla ensam eller i lag. Rallyt blir dock roligast i lag!
 • Enbart vilda fågelarter räknas (alltså inte t.ex. burfåglar, tamfåglar eller parkrymlingar).
 • För lag som tävlar på allvar räknas en art först när den observerats av hela laget. Annars uppmanar vi att ta med barn, farfar eller någon nybörjare ut på skådning - och då behöver de inte se o höra allt!
 • Rapportera artlistan senast klockan 18:30 samma dag. Vid strul/problem med rapportformuläret finns möjlighet att sms:a eller mejla artlista till tävlingsledaren.
 • Deltagaravgift 2 kr/sedd art (eller mer om man vill) - går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsarbete. 

Efter rallyt - Rapportering

Rapportera in artlistan senast kl  18.30 samma dag i detta Rapportformulär. Här kan du även se topplistor, landskapslistor, hur det gått för andra deltagare och mycket mer! Det är bara att klicka på länken och följa instruktionerna.

Deltagaravgift. Betala 2 kr/sedd art och lag (eller mer!). Skriv "Rally + namn och ev lagnamn". Pengarna går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsinsatser för jordbruksfåglar i vårt närområde. Tex. anläggning av ängsmarker och våtmarker. 

Swish: 1235948732 

Bg: 887-8431

Rallyskvaller, vinstutlottning, artnörderi i Zoom-möte kl 19-20

Vi sammanfattar dagen med ett Zoom-möte kl 19, här utser vi vinnare, kollar statistik, lyssnar på roliga berättelser från landets alla hörn. 

Länk till zoom-mötet> Krävs lösenord så är det:  451170

Vinnaren i varje i landskap får en värdecheck på 500kr hos Slåttergubben. Dessutom lottar vi ut 3 värdecheckar på 1000kr bland alla deltagande lag.

Resultat från 2021 års rally - nya rekord och teknikstrul

Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Exempel på Slåttergubbens naturvårdsarbete

Årets ekorally slog nya rekord i antal deltagare och även i antalet observerade arter, jätteroligt!

 • Mer än 55 personer deltog
 • 39 antal lag deltog i år  - vilket är nästan dubbelt så många som 2020!
 • 16 landskap av 25 var representerade, många med flera lag!
 • 4305 kr insamlat till vårt naturvårdsarbete! 

Vi vill sprida lockelsen med fåglar. Det är så glädjande att nå ut inte bara till de inbitna fågelskådarna. Till alla som vill utöka räkningen från sin fågelmatning till en dag utan bil med hemmet som bas. Här räcker att ha ett fågelintresse med sig utanför dörren. Vi vet att flera barn varit aktiva och att de som kunnat lite mer om fåglar tagit promenader, med fåglar i fokus, med de som kan lite mindre.  

Flera lag satsade också stenhårt och det är kul att följa dessa satsningar. Flera lyckades se runt 40 arter. Flest såg ett lag från Gotland med 70 arter! Många av de arter som stannar i Sverige under vintern rör sig söderut vintertid och en hel del av dem hittar till Gotland. Södra Gotland, med sitt öppna havsvatten och ofrusna stränder, ger goda möjligheter att se mycket sjöfågel och många arter övervintrar där så som storspoven. Gotlands vinnande lag rapporterade en stor variation av arter så som sångsvan, knölsvan, gäss, andfåglar, häger, havsörn, kungsörn, storspov, morkulla, fasan, rapphöna, kattuggla, gråsparv och vinterhämpling. Till skillnad från förra årets vinter är denna mer snörik och även kallare, något som påverkade vilka arter som siktades var i landet. I Östergötland lyckades lagen i Linköping och Norrköping se lika många arter; 40 st vardera.

Vår satsning på ett digitalt rallysnack gick tyvärr i stöpet. Ett taffligt nybörjarfel gjorde att alla (utom tre lag!) inte kom med på mötet. Vi ber så om ursäkt och lär oss till nästa år. 

Intäkterna går oavkortat till naturvårdsarbete för att främja ett hållbart fågelliv. Klicka här för att läsa mer om Slåttergubbens naturvårdsarbete!

Stort tack till alla er som deltog och varmt välkommen att delta nästa år! Kom ihåg att alla deltar efter förmåga, dagsform och intresse.

I formuläret som du hittar här: Slåttergubbens vinterfågelrally 13/2 2021  kan du läsa om vilka arter som hittats var och vilka landskap som deltog etc. Om du är med i tabellen, men vill att vi plockar bort dig kontakta oss på info@slattergubben.se

Kontaktuppgifter

Janne Wester                                  Robert Petersen         

E-post: info@slattergubben.se          E-post: Petersen-robert@hotmail.com

Telefon: 073-832 25 59                       Telefon: 073-708 35 45