"En vinter är inte över förrän man har kört ett riktigt eko-rally. Jag älskar grejen att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak."
Janne Wester - Slåttergubben

Boka in vinterfågelrally 2021 redan nu!

Vinterfågelrallyt kommer tillbaka andra helgen i februari 2021! All information dyker upp här när det närmar sig.

Ung fågelskådare


Hur många arter kan man se en vinterdag?

Slåttergubbens eko-rally innebär skådarglädje, gemenskap, ekokryssning, och insamling av pengar till vårt naturvårdsarbete. Rallyt är öppet för alla i hela Sverige! I Linköping bjuder Slåttergubben på KRAV-middag och artgenomgång efteråt för alla som har möjlighet att komma dit.

Åhh… tänk att bara få vara ute en hel dag och fokusera på en enda sak. Och känna kroppen verkligen hinna vänja sig vid vädret ute.

Man lägger det här på sin egen nivå. Vissa lägger mycket möda på planering av den smartaste rutten för att få flest arter. Andra lag tar sovmorgon, går en promenad längs ån och kanske åker på en liten busstur. Ett gyllene tillfälle att ta med barnen på ett skådaräventyr med extra krydda. Ja – du kan till och med bara ta en glutt på fågelmatningen och rapportera in 8 arter för att vara med och delta i utlottningen av värdecheckar!

Brukar du ha kameran med dig ut? Melja då gärna några bilder från rallyt till oss! Det kommer också att finnas en aktiv Facebook-tråd där man kan lägga upp bilder och berätta om lagets strapatser. 

--> Facebook.com/slattergubben

Regler

  • Rallyt pågår 00:00 - 16:00 och sker på valfri ort. Det är givetvis okej att bara skåda någon timme! 
  • Använd bara muskelkraft (cykel, skidor, skridskor, häst) och kollektivtrafik (spårvagn, buss, tåg osv).
  • Tävla ensam eller i lag. Rallyt blir dock roligast i lag!
  • Enbart vilda fågelarter räknas (alltså inte t.ex. burfåglar, tamfåglar eller parkrymlingar).
  • För lag som tävlar på allvar räknas en art först när den observerats av hela laget. Annars uppmanar vi att ta med barn, farfar eller någon nybörjare ut på skådning - och då behöver de inte se o höra allt!
  • Rapportera artlistan senast klockan 22:00 samma dag. Vid strul/problem med rapportformuläret finns möjlighet att sms:a eller mejla artlista till tävlingsledaren.
  • Deltagaravgift 2 kr/sedd art (eller mer om man vill) - går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsarbete. 

Rapportering

Rapportera in artlistan senast kl  22:00 samma dag i detta Rapportformulär. Här kan du även se topplistor, landskapslistor, hur det gått för andra deltagare och mycket mer! Det är bara att klicka på länken och följa instruktionerna.

Deltagaravgift. Betala 2 kr/sedd art och lag (eller mer!). Skriv "Rally + namn och ev lagnamn". Pengarna går oavkortat till Slåttergubbens naturvårdsinsatser för jordbruksfåglar i vårt närområde. Tex. anläggning av ängsmarker och våtmarker. 

Swish: 1235948732 

Bg: 887-8431

Middag och priser

Linköping. Mellan kl 16 och 18 är det drop in på Hemslöjden, Storgatan i Linköping dit man också tar sig enligt eko-reglerna. Kl: 18.30 är det pampig middag med efterföljande rafflande artgenomgång och efterrätt. Maten är KRAV och säsongsanpassad naturligtvis. (Maila senast 5 feb om ni vill delta på middagen!)

Vill du eller din fågelklubb bjuda lag på middag någon annanstans i Sverige och ha egen artgenomgång? Hör då av dig så lägger vi upp informationen här! Har din fågelklubb/förening redan ett rally? - Varför inte låta det gå in under slåttergubbens paraply så har vi en rikstäckande eko-rallyhelg! Något att fundera på till nästa år i alla fall.

Vinnaren i varje i landskap får en värdecheck på 500kr hos Slåttergubben. Dessutom lottar vi ut 3 värdecheckar på 1000kr bland alla deltagande lag.

Första rallyt vi anordnade i februari 2019 deltog lag i fyra olika landskap och vi samlade in 2450 kr till vårt naturvårdsarbete. Frågan är om vi inte kan tiodubbla den summan i år!?

Uppföljning

Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ Exempel på Slåttergubbens naturvårdsarbete.

Rallyt 2020 slog nytt rekord med 23 deltagande lag/observatörer. Totalt samlades 2200 kr till anläggning av nya våtmarker vilket är superglädjande! 

Flest lag fanns i Östergötland där vi också hade en fin middag och artgenomgång på kvällen. Vi hoppas det kan bli fler middagar till nästa år! 

Vinnande lag med flest sedda arter fanns i Östergötland med 70 arter! Med tanke på den milda vintern sågs många fåglar som normalt skulle flyttat, i Östergötland fanns tex gott om snatteränder, krickor, bläsänder, skäggdoppingar, dubbeltrast mm. Flera lag såg också den sällsynta tallbiten som det varit rejäl invasion av under vintern. 

Så tack till alla som deltog! Nästa år kör vi igen såklart. Och kom ihåg att det här är ett rally man kör helt efter egen nivå. Hur många arter kan du se en vinterdag? 

I rapportformuläret kan du se alla lag, vilka arter de såg och i vilka landskap. 

Kontaktuppgifter

Janne Wester                                  Robert Petersen         

E-post: info@slattergubben.se          E-post: Petersen-robert@hotmail.com

Telefon: 073-832 25 59                       Telefon: 073-708 35 45