"En vinter är inte över förrän man har kört ett riktigt eko-rally. Jag älskar grejen att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak."
Janne Wester - Slåttergubben

Vinterfågelrally 8 februari 2020


Hur många arter kan man se en vinterdag?

Slåttergubbens eko-rally innebär skådarglädje, gemenskap, ekokryssning, och insamling av pengar till vårt naturvårdsarbete. Rallyt är öppet för alla i hela Sverige!
I Linköping bjuder Slåttergubben på KRAV-middag och artgenomgång för alla som har möjlighet att komma dit.

Åhh… tänk att bara vara ute en hel dag och fokusera på en sak. Känna kroppen verkligen hinna vänja sig vid vädret ute.

Man lägger det här på sin egen nivå. Vissa lägger mycket möda på planering av den smartaste rutten för att få flest arter. Andra lag tar sovmorgon, går en promenad längs ån och kanske åker på en liten busstur. Ett gyllene tillfälle att ta med barnen på ett skådaräventyr med extra krydda. Ja – du kan till och med bara ta en glutt på fågelmatningen och rapportera in 8 arter så deltar du i utlottningen av värdecheckar!

Brukar du ha kameran med dig ut? Maila gärna några bilder från rallyt till oss! Det kommer också att finnas en aktiv Facebook-tråd där man kan lägga upp bilder och berätta om lagets strapatser.

 

 

 

Regler

  • Du får räkna fåglar fram till klockan 16:00.
  • Man får ta sig fram med muskelkraft (cykel, sparkcykel, skidor, skridskor, häst) och kollektivtrafik (spårvagn, buss, tunnelbana, tåg).
  • Tävla ensam eller i lag. Rallyt blir dock roligast i lag!
  • Enbart vilda fågelarter räknas (alltså inte t.ex. burfåglar, tamhöns eller parkrymlingar).

Rapportering

Rapportera genom att betala 10 kr/sedd art. Skriv namn, landskap ni skådat i, hur många arter ni sett samt gärna någon särskilt kul art ni haft!

Swish: 1235948732 
Bg 887-8431

Första rallyt vi ordnade i feb 2019 hade lag i 4 landskap och vi samlade in 2450kr till vårt naturvårdsarbete. Frågan är nu om vi kan 10-dubbla den summan i år! ?

Middag och priser

Linköping. Mellan kl 16 och 18 är det drop in på Hemslöjden, Storgatan i Linköping dit man också tar sig enligt eko-reglerna. Kl 18.30 är det pampig middag med efterföljande rafflande artgenomgång och efterrätt. Maten är KRAV och säsongsanpassad naturligtvis. 

Vill du eller din fågelklubb bjuda lag på middag någon annanstans i Sverige och ha egen artgenomgång? Hör av dig så lägger vi upp informationen här! Har din fågelklubb/förening redan ett rally? - varför inte låta det gå in under slåttergubbens paraply så har vi en rixtäckande eko-rally helg!! Något att fundera på till nästa år i alla fall. 

Vinnaren i varje i landskap får en värdecheck på 500kr i Slåttergubbens webbutik. Dessutom lottar vi ut 3 värdecheckar på 1000kr bland alla deltagande lag. 

Uppföljning

Damm som grävdes på Slåttergubbens initiativ

Här på sidan lägger vi ut resulat från rallyt. Fullständiga landskapslistor, observationer av ovanliga arter, antal anmälda lag, landskapssegrare och hur mycket pengar vi får ihop.

Pengarna går oavkortat till aktiva naturvårdsinsatser för jordbruksfåglar i vårt närområde. T ex anlägga ängmarker och våtmarker. 

Kontaktuppgifter

info@slattergubben.se

Tel. 0738322559