Endagars liekurs med knacklie hos Slåttergubben

 

Extra endagarskurser i södra Östergötland!! 

14 Juli på målaängen -Ulrika 
27 Juli i Gökshult Boxholm 

Kursen innehåller: Knackning - bryning - slåtter och "lien i trädgården"

09:30-17:00 

Vi tränar bryning, slåtterteknik och knackning med den genialsika knackjiggen. De som vill köpa med sig ett blad knackar upp just det bladet. Justering och förståelse av liebladets vinklar. Lär oss reparera stenskador. Jag visar hur man kan sköta en trädgård med lie och hur man kan täckodla med hjälp av det slagna gräset m.m. 

För bästa utbyte av kursen bör du se vår liekurs på film före. Den finns där ständigt närvarande på youtube även efter avslutad kurs!

Utrustning finns att låna på plats - och köpa. 

Pris: 1600 kr. Lunch och fika ingår - ekologisk och delvis hemodlad.
Max antal kursdelatgare: 8
Plats:
Vallby Hinsegård 2, 59076 Vreta Kloster
Anmälan: Maila in din anmälan tillsammans med fullständig adress o telefonnummer. Kursavgiften kommer på faktura via e-post. 
Rabatt: 15% på köpt utrustning för klimatvänligt resande med buss/tåg/cykel. 

Tvådagars liekurs med övernattning på Misterfalls askäng

Vi går igenom samma saker som i endagarskursen men får lite mer tid. Det är skönt eftersom det är mycket information att ta till sig. På söndagen hässjar vi det vi slagit och går igenom en del hässjningstekniker. 

Misterfalls askäng är en av alla ängar som sköts proffesionellt av oss på Slåttergubben, den är 1,5 ha stor och har slagits och/eller betats i hundratals år. Den är oerhört vacker och känd för sina många hamlade askar. 

Var och en står för eget boende, tält, husbil, husvagn, bar himmel. Det finns ett stort vindskydd där man kan få tak över huvudet.  Räkna med att hjälpa till lite med maten i vårt utomhuskök. Badsjö finns ett par km iväg. 

Tid ca 09.30 Lörd 15/6 - 17.00 Sönd16/6. Jag kommer kanske sova där även fred-lörd så det är fritt fram att komma på fredagkvällen.

Pris: 2700 kr. Mat o fika ingår, ekologiskt och delvis hemodlad. 
Plats: Ca 1 mil väster om Kisa i Östergötland. 
Anmälan: Maila in din anmälan tillsammans med fullständig adress o telefonnummer. Kursavgiften kommer på faktura via e-post. 
Rabatt: 15% på köpt utrustning för klimatvänligt resande med buss/tåg/cykel. 

Slåttergubben nordic Slåttergubben nordic Slåttergubben nordic Slåttergubben nordic Slåttergubben nordic Nordic-orvet. Ett resultat av 1000tals timmar praktisk lieslåtter och många experiment i snickeriet. Det finns en väl grundad anledning hur varenda detalj är konstruerad. Orven är handgjorda och är individer.

Tjänster och utrustning


Privat rådgivning på plats: 875 kr/tim
Funderar du på hur du ska anpassa din trädgård så att det blir mer insekter, blommor och mindre jobb? Vill du anlägga en ny äng genom insådd? Eller funderar du på vilka växter som redan finns spontant på din gräsmatta? På plats är det alltid mycket lättare att göra en säker bedömning. 

Lieslåtter av trädgårdsängar med RUT-avdrag. 
Per timme tar vi 395 kr ink moms. Är det på din före detta gräsmatta kan vi ordna så det blir med RUT-avdrag, om du är berättigad till det. Då halveras priset. Vi tar alltid en startavgift på 655 kr. Beroende på förhållanden slår vi mellan 1-15m2 /min. 
I normala fall 5 m2 /min. Slåttergubbens rekord på tävling är 26 m2 på 30 sek! Vi jobbar helst mot ,i förväg överenskomna, ersättningar på lite större uppdrag.
Vad gör slåttergubben på sommaren?

Från juli till slutet av september är slåtter av värdefulla ängsmarker i full gång. Det är mest länsstyrelser och kommuner som är våra uppdragsgivare. Under perioden är vi mellan 2-10 personer och vi slår tillsammans ca 25ha med lie. Gräset ska också räfsas upp och tas bort från ängarna. Under en dryg månad sätter vi upp basläger på ängarna vi slår. Det här är den bästa perioden på året - fylld av bad, lägerliv, god mat, sång och umgänge. Att bo på de finaste ängarna i slåttertid gör att man helt och fullt kan njuta av dem. Det är fantastiskt fint att slippa arbetsresor och att det blir så mycket tid över till jobb och annat när vi i arbetslaget delar på hushållssysslorna.

Här följer länkar med bilder från de olika årens slåtterturneér.

Slåtterbilder från 2007
Slåtterbilder från 2008
Slåtterbilder från 2009
Slåtterbilder från 2010
Slåtterfestivalen i Danmark 2010
Slåtterbilder från 2011
Slåtterbilder från 2012
Slåtterbilder från 2013

Slåttergubben har anlagt många ängar på gamla gräsmattor, åkermark, vägrenar och dylikt. Erfarenheten är stor vad gäller insamlande av vilda växter, insådd av köpta ängsfröblandningar samt metoder att få bort oönskade växter.