Vi slutar sälja palmolja

Vi slutar sälja palmolja

En ökad konsumtion av ekologisk palmolja ger sannolikt marginaleffekter av nedhuggen jungfrulig regnskog. Aktieägarna i...

slåttergubben var alla eniga i beslutet att sluta sälja margarinplattor med palmolja. De 3 plattorna vi har i lager får säljas slut sen blir det inga mer inköp. Margarinplattorna var mycket populära hos våra fåglar och enkla att banka upp på en trädstam. Men vi har alla - såväl företag som privatpersoner, myndigheter och regeringar - ett ansvar att tänka längre och förvalta våra resurser långsiktigt och rättvist.

Det blir inte så kul att titta på de glupska fåglarna när man vet vad som händer i andra änden... 

Vår tankekedja är följande: Vi vet att just den här palmoljan är ekologiskt certifierad och garanterat inte växt på någon nyligen avverkad regnskog. Men en ökad efterfrågan på palmolja - eko. som konventionell kan inte annat än på marginalen öka trycket på att exploatera ny mark för odling. Det är en dominoeffekt i flera steg.

Det är allas vårt ansvar att inte bidra till att orangutanernas sista skogar blir palmoljeplantager bara för att det är det billigaste fettet på världsmarknaden. Ställ alltid krav på din mat! Och står det "Vegetabiliskt fett" på en innehållsförteckning. Ja, då kan du slå dig i backen på att där är palmolja.

Tillsvidare får vi kolla på när fåglarna äter talg från Östgötska ekologiska kor som bara har ätit gräs och hållt östgötska hagar med stora naturvärden öppna. Då vet vi att vi gynnar fåglar som Nötkråka, Törnskata och Bivråk. Skönt för själen.

Helt vanligt ekologiskt smör finns i din närmaste matbutik, det går också bra. Talgbollar innehåller oftast "Vegetabiliskt fett"

2012-10-17 21:37