Talgoxen i topp - igen!

Talgoxen i topp - igen!

För nionde året i rad är talgoxen den vanligaste fågeln på svenska fågelmatningar. Men den börjar få konkurrens i toppen.

Pilfinken går nämligen framåt för var år som går, i år skiljer det "bara" ca 17000 individer upp till talgoxen. Pilfink är en art som främst ses i södra delen av landet, men den är på gång norrut. Om fem år kanske den till och med har passerat den ständiga vinnaren talgoxen.

Sista helgen i januari varje år avgörs Vinterfåglar inpå knuten, ett arrangemang från Sveriges ornitologiska förening. Det handlar om att räkna sina fåglar vid matningen och rapportera in det. SOF har fått in ca 23500 rapporter, en rejäl ökning jämfört med förra året och ytterligare ett bevis på att intresset för fåglar och fågelmatning ökar i Sverige.

Topp tio innehåller annars ganska små förändringar rent placeringsmässigt, men man kan konstatera att den milda hösten och tidiga vintern säkert fått fler koltrastar att övervintra. Koltrasten ökar med 19 procent jämfört med ifjol. Fler rapporter på ringduva och rödhake är också en indikation på att de övervintrar i högre grad än tidigare år.

Topplistan
1) Talgoxe
2) Pilfink
3) Blåmes
4) Gulsparv
5) Domherre
6) Koltrast
7) Grönfink
8) Skata
9) Kaja
10) Gråsparv

2014-02-20 09:47