Nya sällsynta växter i våra åkrar

Nya sällsynta växter i våra åkrar

I vår spannmålsåker med hotade åkerogräs stod vi plötsligt öga mot öga med en nålkörvel. Kanske Östergötlands enda exemplar. Denna mycket sällsynta och minskande växt finns annars numer endast på öland och gotland.

Där finns också rikligt med klätt, blåklint och rågvallmo. Ett exemplar av den ovanliga gröna kavelhirsen fanns där också. Kalvnos i många exemplar och även en åkerkulla som stog i full blom. Nålkörvel och åkerkullan har jag fått som av en botanist i närheten som odlar upp och förökar en mängd sällsynta växter.

Spannmålen i åkern utgörs mest av vete och nakenhavre men även lite korn. Detta blandat med allsköns frön från de andra vilda växterna i åkern blir en fin blandning att sälja till vintern. I åkern finns också väldigt mycket svinmålla. Dess svarta små frön är väldigt begärliga som fågelmat.

Det var enormt mycket fåglar som rastade och födosökte i och intill åkern. Eftersom där är så mycket olika ogräs och spannmålen står väldigt glest blir det ett paradis för insekter och fåglar.

2013-08-14 23:36