Ännu en damm grävd

Ännu en damm grävd

Ja, äntligen sattes skopan i marken i den sankaste delen av gethagen där vi länge fantiserat om en damm. Det tog en hel dag men

sen blev både dammen och en rejäl jordhög färdiga. Fantastiskt så mycket arbete en grävmaskin med en skicklig förare kan uträtta på en dag. Nu fylls dammen sakta med vatten, isen stiger för varje dag som går. Jordhögen har redan invigts som pulkabacke och dammen som skridskois. (Och pool, se bilden!)

I sommar ska de första trollsländorna lägga sina ägg i vattenlinjen, många andra insekter ska göra detsamma. De första grodorna ska simma runt och de första svalorna ska hämta lera till sina bon. I sommar ska de sen i hisnande fart dyka ned mot vattenspegeln för att dricka i farten. Vattenväxternas första rötter ska treva sig fram över bottnen. Så skapas ett litet ekosystem i ekosystemet, vår gård får en allt större biologisk mångfald. Kanske en dag ett överflygande storkpar ska kunna tycka att: "Här ser fint ut att stanna - här finns nog tillräckligt med grodor och annat gott för att föda upp en kull ungar".

Tack alla ni som gett bidrag till naturvård i samband med era köp, det är detta som gör sånt här möjligt. Och de 10öre/kg fågelmat som vi alltid avsätter just till naturvård.

Tack också Micke på mickes maskinentrepenad som återigen gjort ett strålande arbete utifrån våra ungefärliga önskemål.  

2013-03-16 21:26