Snabbguide till fågelmatning!

OBS! Denna sida är en guide med några få rekommenderade produkter. 

Till sidan med alla sorters mat>
Och alla fågelmatare>

Jag bor i ett villaområde och har egen trädgård

Enklast: Skalfria solroskärnor. Kanonmat för fåglarna och helt skräpfritt för dig!

Mer avancerat: Satsa på feta fröer med mycket energi. Solroskärnor, hampa, hirsfrön och blandningar utan för mycket spannmål. Sprid gärna ut matningen på fler ställen, men alltid på ett ställe med närhet till skydd för fåglarna. Börja mata på hösten, helst redan i oktober för att vänja fåglarna vid att du har mat och för att konkurrera ut grannarna. Äpplen och russin är bra för sidensvansar och trastar som gärna söker sig till stan på vintrarna.


Jag bor i lägenhet med balkong

Ett rör med jordnötter lockar bland annat blåmes som inte har något emot att äta så nära huset. Det viktiga är att maten är skräpfri som jordnötter och solroskärnor. Man kan också servera ekologiskt bregott på någon brädbit. 


Jag bor på landet i jordbruksbygd

Enklast möjliga: Lantliv på marken och Villa bas i fågelmataren 

Mer avancerat: Erbjuder du billiga åkerfrön på marken (såsom Åkerfrön från Saltå) har du garanterat chans på gulsparv. Det gillar också pilfink, gråsparv mfl. 


Jag bor i skogen

Enklast: Häng upp ett rör med jordnötter och ett med hampa. Jordnötterna lockar skogsmesar som talltita, tofsmes och svartmes, hampa är bra för bland annat domherre.

Mer avancerat: Häng ut ekologisk talg, slaktat från nötdjur! Spika fast, bind runt planka eller runt ett träd. Talgen är mumma för bland andra större hackspett, i de norra delarna av Sverige kommer gärna gråspetten fram. Blanda feta fröer som hampa och solros med med spannmålsbaserad mat. Jordnötter är en utmärkt mat för mesar, satsa hårt på det.

Fågelmatning i villaträdgård
Tillagd i varukorgen