Ställ din fråga!

Om du inte hittar svaret på din fråga på denna sidan så kan du skicka den direkt till oss med formuläret nedan.

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.

Slåttergubbens frågelåda

1. När ska jag börja mata fåglar?

Tidig fågelmatning

Ju tidigare desto bättre. Då lär sig fåglarna att det finns mat hos dig och chansen att de stannar på just din matning är större. De som vill flytta, de flyttar. Instinkten är så stark att det inte finns någon risk att "lura" en fågel att stanna kvar genom att mata den.


Själv brukar jag börja runt den 15 oktober och har gjort så i ett antal år. Jag vet när det är dags - grönfinkar och pilfinkar flyger oroligt runt matplatsen och väntar på att jag ska dra igång.


2. . . och när ska jag sluta?

Stenknäck

Sluta när du själv vill! Många matar fåglar hela året och gillar de olika arterna som dyker upp beroende på årstid.

Fåglarna slutar inte att leta föda själva. Det är ett nedärvt beteende som görs oavsett om det slinker ner ett solrosfrö då och då.

Tänk på att sjukdomar lättare sprids under de varma sommarmånaderna. Var mer noggrann med att städa upp vid din matning och rensa eventuella skal och gamla frön som legat för länge. Svalor, tornseglare, sångare som finns hos oss under sommaren tittar inte ens åt de finaste fågelfröna - de är insektsätare. Det viktigaste du kan göra för fåglarna under sommarhalvåret är att skapa mer mångfald i trädgården vilket genererar rikedom av insekter - den naturliga fågelmaten. Förutom att alla fågelarter drar nytta av det gynnas hundratals arter av insekter, växter, svampar etc.


3. Jag vill hålla skator och kajor borta från maten. Hur gör jag?

Fågelmatare talg

Tyvärr har de större fåglarna en tendens att skrämma iväg de mindre, det är nog därför som varken skata, kaja eller kråka är speciellt populära vid en fågelmatning.


Det finns en hel del fågelmatare på marknaden som är anpassade för enbart småfåglar med finmaskigt nät kring matningen. Testa dessa. Trots det går det ju inte att hindra mat från att komma på marken.  


4. Varför är ekologisk fågelmat bättre än konventionell?

Ekologiskt

Ett kort svar är omöjligt på den här frågan, läs gärna vad vi skriver om ekologisk odling här.


Ett svar i kortform: Ekologisk fågelmat = ej besprutat = fler insekter = bättre förutsättningar för fåglar.


5. Kan det komma råttor och möss?

Mus vid fågelmatning

Det vore bra att revidera synen på möss och råttor. Inne i husen är de naturligtvis inte välkomna, men vad är så hemskt med att ha dem utanför? Där är de en del i ekosystemet, missgynnar vi dem missgynnar vi även för de som ska äta dem. Fråga exempelvis tornugglan vad den tycker! Den är nästan utrotad i Sverige, mestadels på grund av att smågnagare inte trivs i det nya jordbrukslandskapet.

Vi tar tacksamt emot hårda bevis på vad som är så mycket mer ohygieniskt med en råtta eller mus jämförelsevis med något av våra husdjur. Egentligen borde våra flyttfåglar vara betydligt större smittokälla än möss och råttor. Gnagarna har i alla tider förstört vår lagrade mat och gnagt sönder olika saker - därför har det nog blivit lätt att skylla även sjukdomar och annat otyg på dem.


6. En del fåglar ser sjuka och svaga ut. Varför?

Sjuk fågel

Svenska vintrar kan vara tuffa, speciellt jobbigt kan det bli mot slutet av vintern, om februari/mars blir riktigt kalla. Det är inte ovanligt att många grönfinkar, grönsiskor och gråsiskor dukar under i svåra förhållanden. Hängande vingar och "uppburrning" är tecken på sjukdom/svaghet. Tyvärr finns det nog inte så mycket att göra i det läget mer än att låta naturen ha sin gång.

För att undvika att smittsamma sjukdomar sprids vid fågelmatningen rekommenderar vi att:
- Flytta matarna en bit ett par gånger under säsongen - fåglarna som går på marken under flyttar då med till nya fräscha ställen!
- Använd flera matare
- Mata gärna på marken, men på stora ytor så fåglarna sprids ut. Åkerfrön och blandsäd är bäst. Man kan också flytta runt lite på markmatningen.
- Mata bara under den kalla årstiden (lägre smittspridning)

 


7. Varför är det inga fåglar hos mig?

Katt spanar på fåglar Ser ni katten?

En svår fråga vi får ofta. Men här är några anledningar:
* Matningen är för nära huset. Det gör fåglarna osäkra och det är inte säkert att de vågar sig fram.
* Dåligt med skydd för fåglarna. Buskar, träd och häckar är ett måste för att snabbt kunna ta skydd mot de faror småfåglarna upplever. Det kan vara sparvhöken som är på jakt, en katt i närheten, eller du och jag som stör utan att vi vet om det. Försök att placera din matning nära en tät buske, det gillar fåglarna.
* Konkurrens från grannarna. Fågelmatning är populärt. Har du en eller flera grannar med många olika sorters mat, och som dessutom har börjat tidigt på säsongen, kan det vara svårt att locka fåglarna till dig. Försök att variera dig, mata med både solroskärnor, hirs, talg och nötter.
* En hungrig katt. Att ha en jaktsugen katt kan ställa till det. Fåglarna vågar sig inte ner till matningen om katten hela tiden ligger och väntar.

Tillagd i varukorgen